Băiatu’ cu camera

Cameraman, videograf, filmmaker sau cinematographer

În primul rând vreau să clarificăm confuzia legată de termenul cameraman (de nuntă). Acest cuvânt i s-a atribuit “băiatului cu camera video” de prin anii ’90 care filma nunta şi dimineaţa dădea clientului caseta video. Termenul este strâns legat de cameramanul de televiziune, deoarece mulţi din cei care filmează la nunţi lucrează (sau au lucrat) şi la posturi de televiziune. Astfel complementul “de nuntă” a dispărut, clienţii obişnuindu-se cu termenul mai simplu de cameraman.

Problema, pe care omul obişnuit nu o cunoaşte, este următoarea: cameramanul de televiziune poate fi cameraman de nunţi dar NU este videograf de nunţi. Da, ştiu, termen pe care probabil nu l-aţi auzit, în DEX nu există (încă). Videograf de nuntă (pe scurt videograf) este adoptat din engleză, “wedding videographer”, mai are şi sinonimele (la modul general) “wedding filmmaker” sau “wedding cinematographer”. Acestea din urmă, pot fi considerate grade superioare videografului.

Cameramanul este exact ce spune şi traducerea din engleză: omul care operează camera video. Are studii în domeniu, ştie regulile de încadrare, este profesionist în domeniul său: preluarea de imagini pentru televiziune. Primeşte instrucţiuni de la directorul de imagine, i se cere un anumit grad de spontaneitate în munca sa, cunoaşte foarte bine echipamentul din dotare. Însă cam aici se opresc atribuţiile sale. În afară nu se foloseşte acest termen în contextul nunţilor, se foloseşte termenul de videographer.

La început, videograful filma nunta şi în unele cazuri mai putea face o prelucrare primară a materialului filmat, însă puţini îşi permiteau aşa ceva. Odată cu evoluţia tehnologiei, a computerelor, termenul a rămas acelaşi însă semnificaţia a fost mai profundă. Filmarea este transferată în calculator în format digital, se face prelucrarea materialului şi montajul. Însă videograful face mult mai mult decât preluare de imagini. El trebuie să aibă în vedere produsul final. Trebuie să spună o poveste. Trebuie să fie creativ, să fie atent la detalii, să surprindă emoţia şi atmosfera zilei. El filmează, tot el editează (sau comunică foarte bine cu cel care editează şi amândoi ştiu foarte bine scopul filmării şi al editării). Fiecare nuntă este diferită, el trebuie să găsească “unicul” şi să-l transpună pe ecran prin viziunea sa. Din cauză că termenul este vechi, nu mai are chiar aceeaşi semnificaţie pentru omul de rând, astfel, mai nou s-au adoptat termenele wedding filmmaker, iar alţii preferă wedding cinematographer pentru a atrage mai mult atenţia. Astfel la o nuntă poate filma o echipă formată din 2 sau mai multe camere, toată acţiunea fiind dirijată de un filmmaker sau director de imagine.

Notă: să nu se înţeleagă că minimalizez importanţa unui cameraman. Pregătirea sa în domeniu este un atu de necontestat. Însă doar un om pasionat (indiferent că e cameraman, editor, sau are alt job în televiziune) va reuşi să realizeze un film al nunţii deosebit, după ce studiul specializat îl va aduce la un stadiu de pregătire adecvat. Rezultatele vorbesc de la sine în cazul unora dintre cei mai buni din ţară: Doru Iacovescu, Cristian Ivan, Ştefan Mirea, Cosmin Giurgiu, Florian Mirea şi alţii, pentru care sunt de prisos cuvintele de laudă.

Ce alegem, cum alegem şi când alegem

Nu este chiar simplu să vă hotărâţi asupra acestui serviciu. Trebuie să vă gândiţi cu ceva timp înainte de nuntă la alegerea videografului şi fotografului pentru a avea timp să vă întâlniţi cu mai mulţi şi a putea lua o hotărâre cât mai bună. De obicei cu câteva luni înainte. Luaţi aminte că cei mai buni videografi şi fotografi încep să fie căutaţi chiar şi cu un an înainte. Deci e de recomandat ca să începeţi căutările cu măcar jumătate de an înainte de data nunţii. Unde căutaţi? Întrebaţi prietenii, colegii, pe internet, la târgurile de nunţi. Mai puteţi întreba şi la restaurantele pe unde treceţi când stabiliţi localul unde va avea loc petrecerea. Practic la orice furnizor de servicii dedicate nunţilor puteţi găsi informaţii despre videografi, pentru că de obicei colaborează unii cu alţii.

Stabiliţi întâlniri cu cei care i-aţi găsit şi se încadrează în bugetul vostru, dar nu ezitaţi să mergeţi şi la câţiva care au preţuri mai mari, pentru a face o comparaţie între oferte şi calitate. O să fiţi miraţi de ce diferenţe veţi observa. Veţi vedea diverse oferte în care opţiunile vor fi asemănătoare, dar vor costa diferit. Cel mai important lucru este să vedeţi exemple de filmare, videoclipuri, montaje. Nu este bine să vă bazaţi doar pe recomandări fără sa ştiţi exact ce primiţi la final. Cereţi să inspectaţi şi să vizionaţi un produs final, un set de dvd-uri care este oferit clientului. Rugaţi să vi se explice tot ceea ce nu înţelegeţi. Notaţi-vă esenţialul. Nu ezitaţi să întrebaţi şi pe alţii aceleaşi lucruri, s-ar putea să primiţi explicaţii diferite pentru unele opţiuni, depinde de cum vede fiecare videograf filmul nunţii.

Unii videografi vor scoate în evidenţă experienţa lor în domeniu. Faptul că lucrează sau ca a lucrat la o televiziune mult timp nu trebuie să fie un motiv hotărâtor pentru dumneavoastră. Un videograf bun este un artist în adevăratul sens al cuvântului. Şi ca orice artist are stilul său propriu. De aceea trebuie să va asiguraţi că stilul acestuia se potriveşte gusturilor dumneavoastră. Filmul vostru ar trebui să fie cel mai frumos film pe care l-aţi vazut vreodată, pe care-l veti revedea de foarte multe ori de-a lungul vieţii. Gusturile nu se discuta. Altfel riscaţi să-l uitaţi pe un raft sau într-un sertar şi să nu doriţi sa va mai uitati la el.

Pentru un film al nunţii reuşit nu e recomandat să angajaţi cameraman ce face şi fotografii în acelaşi timp. Nu angajaţi oameni-orchestră care spun că le fac pe amândouă bine. Acesta este primul semn de neprofesionalism.

Un alt aspect important este să ştiţi cine va filma la nunta dumneavoastră. Unii videografi au colaboratori şi vă treziţi că la nuntă vine altcineva la filmare. De ce e important acest lucru?  Pentru că nu toţi videografii filmează la fel. Astfel e bine să vă informaţi cine va filma la nunta dvs si cine va prelucra materialele. Pentru că se poate întâmpla ca să vedeti un material filmat şi prelucrat de nişte persoane care nici nu mai colaborează cu firma/videograful respectiv, astfel materialele vizualizate de dvs nu vor avea relevanţă. Este indicat să se specifice şi în contract cine va filma şi prelucra materialul.

În general prima impresie contează foarte mult. Iar prima impresie poate începe cu o carte de vizită, o reclamă într-o revistă sau situl web de prezentare.  Atenţie la aspectul acestor materiale de reclamă a firmei/videografului. Ştiţi vorba “cum îţi aşterni, asa dormi”. În general dacă acestea arată măcar decent înseamnă că proprietarul are afinitate spre calitate. O carte de vizită frumoasă şi o reclamă reuşită arată că videograful are înclinaţii spre creativitate, concepţie vizuală şi bun-gust. Cât despre situl web, este practic cartea de vizită virtuală. Dacă situl web arata dezordonat şi neatractiv, şansele ca în spatele acestuia să fie o echipă serioasă sunt minime. Însă nu vă lăsaţi păcăliţi – sunt multi care apelează la firme de design pentru un site bine pus la punct, însă serviciile lor lasă de dorit.

(sau, după caz, poate fi in)

6 thoughts on “Băiatu’ cu camera

  1. Cristi vreau sa spun atat: lumea trebuie sa vada, sa citeasca si sa inteleaga ceea ce ai stris mai sus. Dc zic “trebuie”: pentru ca multi trec cu vederea amanunte care,dupa tot “targul” raman neplacut impresionati de rezultatul nuntii lor…Aceasta pagina de blog nu priveste neaparat numai Creative Image Studio ci priveste pe toti cei ce vor sa inteleaga ce inseamna,in detaliu, sa iei la nunta un cameraman sau un videograf si nu in ultimul rand ce inseamna sa VEZI altfel lucrurile…Cu ajutorul textului de mai sus,unii dintre noi,vad altfel lucrurile…Mult de citit dar FOARTE UTIL! Felicitari!!!!!

  2. am vreo 30 de ani in domeniul fotografiei si inca 19 in filmarile video.Nu am inteles pe deplin niciodata cuvintul profesionist.Poate il banuiam dar nu puteam sa-l explic.Intr-o zi am ramas perplex cind o persoana de a carei inteligenta ma indoiam a dat o definitie a profesionalismului.Este vorba in primul rind de modul in care vedem evenimentele si cum reusim sa le prezentam intr-o forma artistica,placuta si interesanta,uneori dintr-un alt punct de vedere fata de oamenii obisnuiti si fara inclinatii artistice.
    Am vazut filmele voastre si pot spune ca sunt frumoase.Bineinteles ca fiecare cameraman are stilul lui de lucru,cei de la editare idem.Unele idei ale voastre le voi folosi si eu in viitoarele filme.Nu conteaza ce zice lumea despre voi,vedeti-va de treaba si faceti treaba buna,SUCCES!!!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s